Waarom noem je een verzekering die uitkeert bij kanker ‘Carpe Diempolis’? In de ons omringende landen heet een dergelijke verzekering gewoon ‘Krebs Versicherung’ of ‘Cancer Insurance’. In de Nederlandse taal worden vaak de meest afschuwelijk ziektes verwerkt in scheldkanonnades. Kanker is helaas favoriet. ‘Kanker Verzekering’ werd daarom niet eens in het lijstje opgenomen als mogelijke naam. Maar waarom dan zo’n luchtige, vluchtige en positieve naam voor een verzekering die verbonden is aan een afschuwelijke ziekte?

Wat heb je aan welvaart, status, macht en luxe, als je gezondheid het af laat weten?

Veel mensen die kanker hebben, of hebben overleefd, gaan anders in het leven staan. In een tijd waar het materiële pleisters regent om onze emotionele armoede te verzachten, wordt er vaak vergeten om stil te staan bij kleine mooie momenten. Omgeven door het oorverdovende kabaal van het bouwen aan onze welvaart, horen wij de vogeltjes niet meer fluiten. Mensen die zelf de dood in de ogen hebben gekeken, of iemand anders veel hebben zien lijden, gaan relativeren. Wat heb je aan welvaart, status, macht en luxe, als je gezondheid het af laat weten? Met z’n allen razen wij door het leven, en kijken elkaar verbaasd aan als de kinderen ineens uitvliegen, of de pensioengerechtigde leeftijd plotseling aanbreekt (hoewel, die is inmiddels natuurlijk een aantal jaartjes uitgesteld)

Terminale kinderen, met het zwaard van Damocles boven het kale kleine hoofd, heb ik zien springen van vreugde op hun ziekenhuisbed.

Gewoon omdat zij zich een dagje goed voelden en genoten van Cliniclowns, een spelletje of dolletje met papa, mama of verplegend personeel. Laten wij voor onze levenslessen eens beter naar kleine kinderen kijken. Zij verstaan de kunst van het ‘met de dag leven’. Zij hebben de rust en nemen de tijd om uren naar de torretjes in de tuin te turen. Genieten van een dagje modderstampen in de regen…….

Laten wij onze ogen weer openen voor ogenschijnlijk onbenullige zaken die een mens zo gelukkig kunnen maken. Carpe Diem!